Funkiej Webdesign

Site name

Sonos PLAY

Inleiding

Sonos is een bedrijf dat blijft innoveren binnen de hi-fi wereld. Zo leveren ze een prachtige draadloze audio oplossing, te verstaan onder de de PLAY serie. Hierin heb je de PLAY;1, 3 en 5 die de draadloze luidsprekers moeten vertegenwoordigen. Voor diegene die net wat meer wilt, dan alleen een draadloze luidspreker heeft Sonos een soundbar en subwoofer die ze respectievelijk verkopen onder de naam PLAYBAR en SUB. Deze laatste 2 zul je overigens vinden onder 'draadloze home cinema'. Als laatste biedt Sonos ook nog verschillende draadloze componenten aan om bijvoorbeeld je bestaande hi-fi set om te toveren tot een streamend muzieksysteem.


Wat kan Sonos?

Sonos brengt je digitale muziekverzameling samen in één applicatie die je vanaf een willekeurig apparaat bedient. Denk hierbij aan een pc, tablet, smartphone of afstandsbediening. "Speel wat je wilt in elke kamer over een eigen netwerk", dat is nou één van de features die Sonos met zich meebrengt. Sonos zonesHeb je de luxe om meerdere Sonos luidsprekers in je huis verdeeld te hebben over verschillende kamers? Dan kan je er voor kiezen om in elke kamer een ander nummer af te spelen of juist dat alles synchroon loopt met elkaar. Sonos is een modulair systeem. Dat wil zeggen dat je kan beginnen met één luidspreker om vervolgens een tweede of eventueel derde luidspreker aan te schaffen. Zo kun je bijvoorbeeld een mooi surround setje in je woonkamer maken. Begin met een Soundbar, om dit vervolgens uit te breiden met 2 PLAY: 1 luidsprekers om het geheel af te maken met uiteindelijk een SUB. Met een paar simpele handelingen (lees 2 drukken op een knop) is het apparaat toegevoegd aan het Sonos netwerk.

Installatie

Je schaft Sonos aan, omdat je onder andere af wilt van kabels en vanwege het gebruikersgemak. Om hier optimaal gebruik van te maken is het aan te raden om een Sonos BRIDGE aan te schaffen. Sonos BRIDGE Deze sluit je aan op je router en een Sonos netwerk (SonosNet) is gecreëerd. Nu kun je de overige componenten, zoals de PLAY; 1,2 of 3 zonder een netwerkkabel aansluiten op het Sonos netwerk. Wanneer je geen Sonos BRIDGE tot je beschikking hebt, is het noodzakelijk om tenminste één Play luidspreker bekabeld aan te sluiten op je eigen netwerk om zo een streamend muzieksysteem op te bouwen. Op dit moment functioneert de luidspreker ook gelijk als verdeelpunt voor andere luidsprekers, daar waar anders de bridge voor zorgt. Het is dus eigenlijk de bedoeling dat wanneer je voor het eerst begint je tenminste 1 Sonos apparaat op je eigen netwerk moet aansluiten met een ethernetkabel.

update 02-09-2014

Het is middels een update van de SONOS-applicatie een PLAY:1, 3 of 5 aan te sluiten middels je bestaande WIFI netwerk in plaats van sonosnet. Dit betekent dat men niet meer is verplicht een BRIDGE te kopen om de speakers draadloos te bedienen. Sonos raadt alsnog aan, dat als je al een BRIDGE hebt deze gewoon blijft gebruiken. Via het SonosNet heb je geen last van interferentie, wat je op je eigen WIFI netwerk wel zal hebben. Ook de repeatermodus van de luidspreker zal vervallen, dat wil zeggen dat de speaker dus niet meer als verdeelpunt zal fungeren. Wanneer je overal in -en rondom het huis een goede WIFI verbinding hebt, heb je eigenlijk deze 'repeaterfunctie' van de luidspreker ook niet nodig.
Tweakers.net

Heb je al een prachtige hi-fi set of paar mooie luidsprekers staan? Dan kun je deze ook aansluiten op de Sonos CONNECT of CONNECT:AMP. Met de CONNECT maak je van je stereo of home cinema set een muziek streamend systeem die je gemakkelijk via je pc, tablet of smartphone kunt bedienen. Heb je in je huiskamer een paar mooie Bowers & Wilkins luidsprekers staan, dan kun je deze rechtstreeks aansluiten op de CONNECT:AMP die het tot een muziek streamend systeem met 55 watt versterkervermogen maakt.

Het instellen is vrij simpel. Stekker in het stopcontact, ethernetkabel van je router naar je BRIDGE of CONNECT en één knop indrukken. Op je PLAY product tegelijkertijd de volume +-knop en de pauze-knop indrukken en wanneer het lampje op je Sonos product stopt met knipperen, is de verbinding tot stand gekomen en kun je muziek luisteren.

Na het lezen van bovenstaand stukje zul je misschien denken, waarom maakt Sonos geen gebruik van het bestaande netwerk wat ik in mijn huis heb? Sonos maakt gebruik van haar eigen netwerk om zo weinig mogelijk (draadloze) interferentie te ondervinden, zodat je geen last hebt van ruis tijdens het streamen van je muziek. Onderstaand nog wat voordelen van Sonos met haar SonosNet ten opzichte van bijvoorbeeld bluetooth luidsprekers en/of Airplay.

Bediening

Sonos ApplicatieDe apparatuur van Sonos laat zich makkelijk bedienen middels een app die je op je pc, laptop, tablet of smartphone kan installeren. Of dit nu iOS, android, Windows of MAC OS is, er is voor elke platform wel een applicatie. Dit is ook een sterk punt van Sonos, want de bediening (dmv de GUI) is uiterst makkelijk. Om het maar even zo te zeggen, zelfs vrouwlief kan de Sonos bedienen. Dat zegt vrijwel genoeg over het gebruiksgemak. Op het startscherm kies je eerst welke luidspreker je aan wilt sturen, om vervolgens de gewenste muziekdienst te selecteren. Dit kan zowel je muziekbibliotheek zijn die bijvoorbeeld op je pc of NAS opgeslagen is of een andere muziekdienst zoals radio.

Muziekdiensten

Zoals eerder vermeld kun je verschillende diensten kiezen om muziek af te spelen. De meeste diensten zijn gratis, maar zo heb je bijvoorbeeld ook het welbekende Spotify. Om hier gebruik van te maken dien je wel minimaal een Spotify Premium te hebben van € 9,99 per maand. Gelukkig zijn er ook zat andere (gratis) diensten, zoals Soundcloud. Één van mijn favorieten overigens. De muziekservices die je kunt toevoegen aan je Sonos zijn:

Spotify

SpotifySpotify biedt toegang tot elke nummer, wanneer dan ook en op elke Sonos-player in je huis. Zoek op een artiest, album of nummer en druk op afspelen. Je kunt afspeellijsten creëren of met vrienden samenwerken om de ultieme mix te maken. Je hebt alleen een abonnement op Spotify Premium nodig.

Meer weten...

Google Play
TuneIn

Kwaliteit luidsprekers

De PLAY serie van Sonos bestaat zoals eerder vermeld uit 3 types, wel te verstaan de PLAY: 1, PLAY: 3 en PLAY: 5. Het ligt eraan in welke ruimte je een PLAY luidspreker neerzet. Het kleinste broertje van de serie, de PLAY 1, moet je bijvoorbeeld niet in zijn ééntje in een grote woonkamer zetten. Zet je er 2 neer, koppel je deze in stereo, en zet je er een SUB bij dan heb je al een heel andere ervaring. Vandaar dat ik in het kort de 3 PLAY luidsprekers afzonderlijk van elkaar zal bespreken.

PLAY: 1

Een compacte, draadloze speaker met diep, glashelder HiFi-geluid. Dat is de PLAY: 1. Met een speciaal ontworpen 3,5"-midwoofer en tweeter — elk met afzonderlijke versterkers — biedt PLAY:1 een rijk, krachtig geluid, met glasheldere hoogtes en rollende dieptes voor haarzuivere HiFi-muziek. Uit de PLAY: 1 komt mono geluid, maar wanneer je in bezit bent van 2 stuks PLAY: 1 kun je deze koppelen met elkaar zodat ze stereo geluid weergeven.
Maar zo kan de PLAY: 1 bijvoorbeeld ook in vochtige ruimtes staan. Ideaal voor in de badkamer dus, zodat jij je favoriete nummer onder de douche kunt meezingen.
Aan de achterkant vinden we een netwerkaansluiting, terwijl de stroomtoevoer in de voet van de PLAY: 1 is verwerkt. Ook zien we een kleine opening naast de netwerkaansluiting. Hierdoor kun je de PLAY: 1 niet alleen neerzetten, maar kan er ook gekozen worden op de PLAY: 1 op te hangen.
Design
De hard -en sofware zijn door Sonos op maat ontworpen om een rijk, krachtig HiFi-geluid te produceren dat op elk volume glashelder klinkt
Versterker
Tweeter
Midwoofer
Stereopaar
5.1 cinema
Het geluid uit de PLAY: 1 is, vergeleken met de gemiddelde speaker van zijn formaat, zeer goed te noemen. Als je dan bedenkt dat deze draadloos is en vele afspeelmogelijkheden heeft, is het zeker geen miskoop.

PLAY: 3

"De meest veelzijdige draadloze speaker met vol, kamervullend geluid" is wat Sonos over haar PLAY: 3 zegt. De PLAY:3 heeft 3 geavanceerde digitale versterkers, gekoppeld aan 3 afzonderlijke luidsprekers voor puur en helder geluid in elke kamer. Een basradiator levert vette lage tonen, terwijl twee drivers voor de middentonen en een tweeter het geluid afronden. Standaard is de PLAY: 3 goed afgesteld, zodat je geen aanpassingen hoeft te doen via de equalizer, om een rijk en gedetailleerd geluid te produceren. Aan de achterkant vinden we, net zoals bij de PLAY: 1, een netwerkaansluiting en een opening om het apparaat op te hangen. Bij dit model is ook gekozen om de stroomtoevoer aan de achterkant te verwerken in plaats van in de voet.

Versterker
3 geavanceerde, fantastisch klinkende Class-D digitale versterkers die licht van gewicht zijn, krachtig en zuinig in het stroomverbruik in de standby-stand en in gebruik.
Tweeter
Drivers voor middentonen
Basradiator
Volledig digitale geluidsarchitectuur
Instelbare lage en hoge tonen
Stereo-instellingen
De PLAY: 3 kan je staand (verticaal) of liggend (horizontaal) gebruiken, daar waar de PLAY 1 alleen staand (verticaal) kan worden gebruikt. De PLAY: 3 leent zicht overigens perfect om feestjes te voorzien van een goed gevulde huiskamer met muziek. Voor de rest kun je de PLAY: 3 in principe overal neerzetten, de keuken, slaapkamer of in je tuin en kun je ze, net zoals de PLAY: 1, in stereopaar zetten wanneer je over 2 van deze units beschikt.

PLAY: 5

Zoals de naam je nu al doet vermoeden zitten er in deze versie van de PLAY, jawel, 5 luidsprekers. Elke luidspreker is gekoppeld aan een eigen uiterst geavanceerd digitale versterker, met als resultaat superieur geluid in elke kamer. Een subwoofer levert een krachtige bas, terwijl twee drivers voor de middentonen en twee tweeters het geluid afronden. "De originele ‘bigger room-bigger sound’ draadloze speaker" is in staat om meer dan genoeg geluid te produceren dan eigenlijk nodig is voor een huiskamer. Dat is op zich niet zo heel moeilijk, maar het feit dat het ook nog goed klinkt én draadloos is maakt de PLAY: 5 uniek in zijn soort.

Versterker
5 geavanceerde, fantastisch klinkende Class-D digitale versterkers die licht van gewicht zijn, krachtig en zuinig in het stroomverbruik in de standby-stand en in gebruik.
Hoofdtelefoon
Audio ingang
Tweeters
Drivers voor middentonen
Driver voor subwoofer
Volledig digitale geluidsarchitectuur
Akoestische poort
Instelbare lage en hoge tonen

In tegenstelling tot de PLAY:1 en PLAY: 3 vinden we aan de achterkant van de PLAY:5 echter meer aansluitingen. Naast de stroomtoevoer zitten er twee netwerkpoorten op de PLAY:5. De ene kun je gebruiken om hem aan je netwerk te koppelen, terwijl je de andere kunt gebruiken om door te lussen. Tot slot zitten er nog een line-in (auxiliary) en een hoofdtelefoon-aansluiting op. Zo kun je bijvoorbeeld je smartphone of mp3 aansluiten.

Heeft de PLAY serie dan helemaal geen nadelen?

Jawel, in mijn ogen wel. Zo mis ik het echte 'draadloze'. Je zult altijd een netsnoer nodig hebben om gebruik te kunnen maken van de PLAY. Mijn inziens hadden ze ook een accu kunnen inbouwen welke je kunt opladen, zodat je de PLAY ook makkelijk in de tuin kunt gebruiken zonder een netsnoer te hoeven aansluiten. Niet iedereen heeft namelijk een stopcontact of contactdoos in zijn of haar tuin.
Natuurlijk zal ook de echte audiofiel het één en ander op of aan te merken hebben, zoals wanneer je het volume (te) hard zet het geluid ietwat wordt opgepompt

Conclusie

Al met al heeft Sonos toch een mooie reeks draadloze speakers op de markt gezet met haar PLAY serie. Door het installatie -en gebruikersgemak is het uiterst geschikt voor de 'normale' consument. Dat wil dus zeggen dat je geen technisch verstand van (audio)apparatuur hoeft te hebben om een PLAY in huis te nemen. In deze tijd willen we ook zo veel mogelijk draadloos, iets wat Sonos over het algemeen goed heeft begrepen.
Natuurlijk heb je andere draadloze luidsprekers, maar die leveren niet dezelfde kwaliteit als de PLAY serie, in ieder geval niet in deze prijsklasse.
Met bovenstaand in gedachten, is de PLAY zeker aan te raden voor menig huishouden of kantoor.
De PLAY: 1, PLAY: 3 en PLAY: 5 kosten respectievelijk € 199, € 299 en € 399 en zijn in zwarte of witte uitvoering verkrijgbaar. Vaak zijn er ook nog aanbiedingen in combinatie met een Sonos BRIDGE, waar je laatst genoemde dan vaak gratis bij aanschaf van een PLAY:1, PLAY: 3 of PLAY: 5 krijgt.

Leave your comments

Comments

  • No comments found
Sonos PLAY
Inleiding Sonos is een bedrijf dat blijft ...