Funkiej Webdesign

Site name

Network Attached Storage

Wat is een NAS?

Een NAS, afkorting voor Network Attached Storage en dus niet voor Nederlandse Adoptie Stichting , is een device met één of meerdere harde schijven die zelfstandig verbonden is met je netwerk.


Wat kan een NAS

Doordat de NAS is verbonden met het netwerk kun je via alle computers, laptops, telefoons, tablets, mediaspelers, smart tv's en andere apparaten die in het netwerk van je NAS zitten bij je bestanden welke hierop zijn opgeslagen. Bestanden opslaan op een centraal punt binnen je netwerk en deze makkelijk kunnen delen met verschillende gebruikers is, naast het maken van back-ups de meest gebruikte functie van een NAS. Ook kun je deze bestanden benaderen of delen als je niet in hetzelfde netwerk zit, maar hierover later meer.
Enkele voorbeelden van de mogelijkheden van een NAS vind je hieronder.

Streamen

Een NAS wordt ook gebruikt om films,muziek en foto's, welke op de NAS zijn opgeslagen, te streamen naar verschillende devices. Denk hierbij aan films kijken op een tablet, muziek luisteren via een mediaspeler of foto's in het groot bekijken op je tv. Tegenwoordig heeft elke NAS wel software in de vorm van een mediaserver welke hiervoor gebruikt wordt. Om bijvoorbeeld een film te streamen naar je tv, heb je een mediaspeler nodig. Deze kan al in je tv zijn ingebouwd (intern) of je hebt hiervoor een losse mediaspeler (extern) nodig. Een voordeel is dat je pc niet hiervoor hoeft aan te staan, de bestanden die je streamt staan immers op de NAS. Bijkomend voordeel is dat een NAS veel minder watt verbruikt dan een pc, scheelt dus weer in de kosten.

NAS Media Server

Downloaden

Om de eerder genoemde films te bekijken, moeten deze op de NAS staan. Deze kunnen gedownload worden via verschillende programma's die aangeboden worden bij diverse merken NAS. NAS DownloadenDeze programma's kun je overigens vaak makkelijk installeren via de webinterface. Zo heb je programma's, waarmee je films of series via bijvoorbeeld torrents kunt downloaden. Dit gebeurt via de torrent-client, welke vaak op elke moderne NAS beschikbaar is. Al deze processen kun je ook nog automatiseren, zodat de bestanden in een van tevoren aangewezen map terecht komen met de juiste opmaak. Naast torrent-clients is het ook mogelijk om andere programma's te installeren, die bijvoorbeeld beschikbaar zijn gesteld door een community. Per merk NAS verschilt het aanbod van programma's.

Delen

Het concept 'filesharing' oftewel bestanden delen, is met een NAS en de daarvoor bestemde software ook een fluitje van een cent. Je kunt makkelijk rechten (lees, schrijf, uitvoeren, verwijderen) toekennen aan een gebruiker, of gebruikersgroep. Makkelijk dus, als je je zusje alleen de mogelijkheid wilt geven om muziek van je NAS te downloaden (leesrechten) zonder dat ze per ongeluk de hele map kan verwijderden.
File Sharing Zoals eerder vermeld, is het mogelijk om bestanden dus te delen met gebruikers buiten het netwerk om waar de NAS zich in bevindt. Een mogelijkheid is dat je portfowarding in je router voor je NAS moet instellen, iets wat ik overigens hier niet ga bespreken, om je NAS via het internet te kunnen benaderen. Sommige NAS-en hebben de mogelijkheid om de NAS, middels een makkelijk te doorlopen wizard via het configuratiescherm van de NAS, bereikbaar te maken vanaf het internet. Gebruikers kunnen dan op de fileserver van de NAS inloggen via het internet en zo de gewenste bestanden downloaden.

Backup

NAS Backup

Je kent dat wel, digitale foto's van die leuke vakantie of belangrijke bestanden van je werk die je allemaal hebt opgeslagen op de harde schijf van je pc/laptop. Totdat je harde schijf het begeeft.
'Dat overkomt mij toch niet' hoor ik dat selecte groepje mensen zeggen, waar dit nog niet is bij voorgekomen. De vraag is namelijk niet of je harde schijf het begeeft, maar wanneer. Ook in dit geval geldt, voorkomen is beter dan genezen. Om een dergelijk rampscenario te vermijden, kun je je NAS instellen om automatisch of handmatig een backup te maken van bestanden op je pc. Je kunt zelf een tijdschema instellen en kiezen of er een backup van de hele computer moet worden gemaakt of alleen van bepaalde mappen.

Cloud

NAS CloudDe term Cloud hoor je steeds vaker, vandaar dat steeds meer NAS-fabrikanten nadruk proberen te leggen op deze functionaliteit. Alles wat op je NAS staat (en je toegewezen hebt als Cloud-map), kun je benaderen via internet. Sommige fabrikanten hebben ook speciale applicaties die je kunt installeren op je smartphone of tablet om bij je bestanden te komen via de cloud. Een snelle manier om dus om je bestanden te 'sharen', aangezien je vaak ook een link kunt sturen naar iemand van dat ene specifieke bestand om te downloaden.

Beheer

Het instellen en configureren van een NAS is vrij eenvoudig. Je surft via je webbrowser naar het IP-adres van je NAS waarna je kunt inloggen op de webinterface. De webinterface verschilt wel per fabrikant, let hier dus op tijdens een eventuele aanschaf van een NAS.
NAS Webinterface Op de webinterface kun je de NAS helemaal naar wens instellen, vaak ook middels een wizard die je stap voor stap helpt. Daarnaast kun je indien ondersteund extra programma's voor je NAS downloaden, die door de fabrikant of community beschikbaar worden gesteld. De meest gebruiksvriendelijke NAS-apparaten bieden een webinterface die eenvoudig te snappen is. De Graphical User Interface (GUI) is duidelijk en simpel, om de drempel zo laag mogelijk te maken voor nieuwe gebruikers.

Welke merken NAS zijn er?

Er zijn vele verschillende merken, voor zowel de consumenten als professionele markt. Ik zal voornamelijk de merken voor thuisgebruikers op een rijtje zetten.

1. Apple

NAS AppleMet AirPort Time Capsule beschik je in één keer over een supersnel Wi-Fi-basisstation en een eenvoudig te gebruiken back-upapparaat. Een reservekopie maken van je gegevens is nu wel heel erg gemakkelijk. Het is een kwestie van één keer instellen en AirPort Time Capsule doet de rest. AirPort Time Capsule werkt samen met OS X om automatisch en draadloos back-ups te maken, zodat je er altijd zeker van bent dat al je belangrijke gegevens veilig zijn. Elke foto. Elk bestand. Elk muzieknummer. Zelfs je programma’s en OS X-instellingen worden bewaard. AirPort Time Capsule slaat het allemaal op – tot 2 of 3 TB aan gegevens.

2. Asustor
3. Buffalo
4. Lacie
5. Netgear
6. QNAP
7. Seagate
8. Synology
9. Western Digital

Conclusie

Vraag je jezelf nu af of je toe bent aan een NAS en deze investering wel waard vind? Als je alleen (belangrijke) documenten of afbeeldingen wilt opslaan als zijnde een back-up en deze niet perse hoeft te delen via het netwerk volstaat een externe harde schijf ook al. Deze sluit je via een usb-kabel aan je PC en kopiëren maar. Je zult alleen deze externe harde schijf in elke pc of laptop moeten pluggen om hier een back-up van te maken.

Wil je meer dan alleen die bovenstaande backup kunnen maken, dan raad ik in ieder geval een NAS aan. Films, muziek en foto's streamen naar welk device dan ook en het delen van bestanden is een fluitje van een cent. Je kunt op elk moment je bestanden bereiken, of dit nu thuis op je laptop is of onderweg op je tablet. Voor dat laatste is uiteraard wel een internetverbinding noodzakelijk en moet de NAS van buitenaf bereikbaar zijn.
Voordeel is ook dat je de NAS kunt wegwerken in de meterkast bij je router en/of modem. Dat scheelt weer een extra kastje naast je pc of laptop als je een back-up maakt. Éénmaal alles goed instellen op de NAS en je hebt er geen omkijken meer naar.

Tip voor aanschaf van een NAS

Kijk goed naar de web-interface van de NAS. Hier werk en stel je voornamelijk alles in. Ikzelf heb een hele goede ervaring met Synology. Een hele simpele web-interface met daarachter een goede klantensupport en uitgebreide community. Ook het aanbod van diverse programma's is hier enorm.
Klik hier om de live demo te proberen.
Account: admin
Wachtwoord: synology

Leave your comments

Comments

  • No comments found
Sonos PLAY
Inleiding Sonos is een bedrijf dat blijft ...